Мултипла Склероза - База на Знаење

Базата на знаење располага со голем број на корисни информации за МС и нуди совети и предлози за лицата со МС, членовите на нивните семејства и негувателите.
Повелете информирајте се!

Дали може вкочанет врат да биде MС симптом

Луѓето кои живеат со мултипла склероза (МС) може да појават со широк спектар на симптоми, од моторни и когнитивни проблеми…
Повеќе

6 работи што треба да ги знаете за кокосовото масло и мултиплa склероза

Луѓето кои живеат со мултиплa склероза (МС) често се љубопитни за природни лекови и додатоци во исхраната за да им…
Повеќе

Липиди, холестерол и мултипла склероза – што треба да знаете

Знаеме дека е важно да бидеме свесни за нивото на холестерол – но сега студиите даваат уште повеќе информации за…
Повеќе

МС и кашлање: Совети за слуз, чистење на грлото и повеќе

Повеќето луѓе на кои им е дијагностицирана мултиплa склероза (МС) знаат како изгледаат и се чувствуваат типичните симптоми на состојбата…
Повеќе

9 совети за туширање при мултиплa склероза

Повеќето луѓе не размислуваат двапати дали да користат под топол туш. Но, ако имате мултиплa склероза (МС), автоимуно нарушување што…
Повеќе

Тестот Ромберг: Мерење на нарушување на билансот кај МС

Нервното оштетување може да влијае на вашата проприоцепција. Еден од невролошките тестови кои лекарите ги користат за дијагностицирање на мултипла…
Повеќе

Совети за уреден дом – живеење со МС

Животот со мултипла склероза (МС) може да биде многу предизвикувачки. Симптомите на МС може да го отежнат извршувањето на основните…
Повеќе

Фактори на животната средина и мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) вклучува дисфункција на имунолошкиот систем, што доведува до автоимун напад на миелинската обвивка која ги покрива нервните…
Повеќе

Имунолошки фактори и мултиплa склероза

Мултиплa склероза (МС) е автоимуна болест која се карактеризира со уништување на заштитната миелинска обвивка која ги покрива нервните клетки…
Повеќе

Која е просечната возраст за дијагноза на МС

Едно лице може да развие мултипла склероза (МС) на било која возраст, но најчесто е кај возрасни помеѓу 20 и…
Повеќе

Сауна за мускулни болки – сува, влажна или инфрацрвена топлина

Мултипла склероза (МС) и мускулни болки многу често одат рака под рака. Заради ваквата состојба, најчесто се бара начин да…
Повеќе

Може ли икањето да биде симптом на мултипла склероза?

Кај мултипла склероза (МС), некои вообичаени симптоми вклучуваат замор, мускулна слабост, проблеми со одење и мускулни грчеви. Сепак, луѓето со…
Повеќе

Дали симптомите на мултипла склероза флуктуираат во текот на денот и ноќта?

МС е медицинска состојба во која имунолошкиот систем ги напаѓа здравите клетки во мозокот и ‘рбетниот мозок. Тоа е доживотно…
Повеќе

12 активатори на мултипла склероза и како да ги избегнете

Активатори на мултипла склероза (МС), како недостаток на витамин Д и стрес може да придонесат во влошување на симптомите на…
Повеќе

Мултипла склероза и губење на апетит: Дали е нормално да не се сака храна?

Ако сметате дека не чувствувате глад или не јадете толку многу како порано, може да се запрашате дали е виновна…
Повеќе

5 совети за подобар живот со мултипла склероза: пациенти и старатели

Се верува дека мултипла склероза (МС) е предизвикана од погрешно напаѓање на имунолошкиот систем врз сопствениот миелин на една личност,…
Повеќе

Дали отечените лимфни јазли можат да бидат симптом на мултипла склероза?

Мултипла склероза (МС) е болест која влијае на централниот нервен систем (мозокот, ‘рбетниот мозок и оптичките нерви). Предизвикува многу различни…
Повеќе

Мултипла склероза и чувствителност на студ: како студот влијае на симптомите на мултипла склероза?

Како што температурите се намалуваат во зимските месеци, многу луѓе со мултиплa склероза (МС) почнуваат да се подготвуваат за чувствителност…
Повеќе

10 суплементи кои се борат со воспаленијата

Хроничното воспаление може да го зголеми ризикот за здраствени проблеми, како што е диабет тип 2 и проблеми со срцето,но…
Повеќе

Дали интервенцијата на каналите на забниот корен може да предизвика МС или влошување на состојбата?

Многу од лицата со МС се прашуваат дали стоматолошката интервенција на каналите на забниот корен може да предизвика МС, или…
Повеќе

Магнезиум и МС, 6 работи што треба да ги знаете за магнезиумот

Многу луѓе со МС бараат алтернативен начин на лечење или природни терапии кои вклучуваат витамини, минерали и други суплементи. Истражувачите…
Повеќе

Истражувачите сметаат дека знаат зошто кај одредени луѓе симптомите на МС напредуваат побрзо

Ова е прва студија која сугерира дека одредени гени може да влијаат на сериозноста на болеста кај лицата со МС.…
Повеќе

Баклофен ја ублажува спастичноста на МС, но дали може да предизвика зголемување на телесната тежина?

Спастичноста е еден од почестите симптоми на мултипла склероза (МС). МС предизвикува оштетување на централниот нервен систем (мозокот и ‘рбетниот…
Повеќе

10 совети поврзани со навиките за спиење (хигиена на спиење) за лицата со МС

На луѓето за одржување на добра здравствена состојба им се потребни нешто повеќе од 8 часа квалитетен сон во текот…
Повеќе

МС и губење на чувството за вкус: 5 работи што треба да ги знаете

25 проценти од луѓето со мултипла склероза (МС) доживуваат губење или промени во нивното сетило за вкус. Губењето на сетилото…
Повеќе

Експериментален, дизајниран пробиотик покажува потенцијал за лекување на мултипла склероза (МС)

Дизајниран пробиотик може да биде еден од третманите во лекување на автоимунитет во мозокот кај пациенти со мултипла склероза (МС),…
Повеќе

Придобивки од употреба на прополис

Кога пчелите го комбинираат нектарот од растенијата со сопствените исцедоци и пчелин восок, тие создаваат леплив зелено – кафен производ…
Повеќе

Што претставува витамин Д?

Витаминот Д игра некоку улоги во здравјето на човекот. Тој помага во апсорбција на калциумот, што е значаен во здравјето…
Повеќе

Кога ги движите очите, чувствувате ли притисок? 4 можни причини

Мултипла склероза (МС) може да предизвика невообичаени симптоми, оставајќи те зачуден да се прашуваш дали тоа претставува промена која е…
Повеќе

Мултипла склероза наспроти амиотрофична латерална склероза։ Објаснување на разликата

Забавеното и нестабилно одење би било невообичаено за млад или средовечен човек. Сигурно би било знак да посетите лекар за…
Повеќе

Мултипла склероза и хемороиди։ причини и совети за справување

Секое лице со мултипла склероза (МС) различно ја доживува состојбата. Од оваа причина тешко е да се каже дали новите…
Повеќе

Мултипла склероза и губење на слухот

Околу 6% од лицата со мултипла склероза (МС) се справуваат со губење на слухот. Иако акутното оштетување на слухот предизвикано…
Повеќе

Кои климатски услови се најповолни ако живеете со мултипла склероза?

Лицата со мултипла склероза (МС) често чувствуваат дека нивните симптоми се поврзани со одредени климатски услови. За повеќето препорачливо е…
Повеќе

Животот во близина на главните патишта е поврзан со зголемен ризик од деменција, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест и МС

Живеењето во близина на големи патишта или автопати е поврзано со поголема инциденца на деменција, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест и…
Повеќе

Мултитаскинг и мултипла склероза

Колку подолго живеам со МС, толку работите ми стануваат потешки. Тоа не е драстична, драматична разлика, туку суптилни промени што…
Повеќе

Гастропареза и мултипла склероза: Причини, симптоми и третмани

Дали страдате од болна надуеност на стомакот? Вие не сте сами. До 30 проценти од луѓето со МС пријавуваат дека…
Повеќе

Совети за справување со рани на јазикот при МС

Ако живеете со мултиплa склероза (МС), тоа може да влијае на вашиот секојдневен живот на многу начини. МС може да…
Повеќе

Што предизвикува болка, чешање и вкочанетост на скалпот кај лицата со МС?

Луѓето со мултиплa склероза (МС) може да доживеат абнормални сензации, вклучувајќи болка, печење, чешање или вкочанетост. За некои, овие сензации…
Повеќе

Кога РРМС (релапсно-ремитента МС) станува СПМС (секундарно прогресивна МС)

Постојат различни фази на мултипла склероза (МС). Кога имате релапсно-ремитентна МС (РРМС), обично имате рецидиви/релапси (периоди кога симптомите се нови…
Повеќе

Која е врската помеѓу мултиплa склероза и крварење од носот?

Крварење од носот може да се случи кога сувиот воздух предизвикува пукање и крварење на слузницата во носот или кога…
Повеќе

Ишијас и мултипла склероза: Дали се поврзани?

Ишијасот е специфичен вид на болка предизвикана од стискање или оштетување на скијатичниот (ишијадичен) нерв. Овој нерв се протега од…
Повеќе

Kолку навистина го разбираме тлеењето на мултипла склероза?

Новиот невролошки преглед за „тлеечка“ МС и попреченост покренува прашања за прифатените концепти Возбудлив и интересен академски преглед за МС…
Повеќе

Третман на мултипла склероза: Како се мери ефективноста?

Клучни забелешки: Лекарите ја мерат ефективноста на терапии за модификација на болеста (ДМТ) кај мултипла склероза (МС) со гледање на…
Повеќе

Одржување здрава тежина со мултипла склероза

Клучни факти Луѓе со МС имаат зголемен ризик за зголемување на телесната тежина Одржувањето на здрава телесна тежина е важно…
Повеќе

Целулитис и мултипла склероза: Дали третманите со МС го зголемуваат ризикот?

Целулитис е вид на инфекција на кожата предизвикана од бактерии. Мултипла склероза (МС) е автоимуна болест во која имунолошкиот систем…
Повеќе

Дали е безбедно постарите луѓе со МС да престанат да земаат терапија за модификација на болеста (DMT)?

Со возраста доаѓа мудроста, а ако имате среќа, може да дојде и со помалку рецидиви на мултипла склероза (МС). Ако…
Повеќе

Лук и мултипла склероза

Употребата на лук има кулинарска и медицинска цел и таа потекнува од векови назад на секое место на земјината топка…
Повеќе

Церебрална парализа наспроти мултиплa склероза: 5 разлики и 3 сличности

Церебралната парализа (ЦП) и мултиплa склероза (МС) влијаат на невролошкиот систем. Тие можат да имаат слични симптоми, а исто така…
Повеќе

Ризик од коморбидитети кај лица со мултипла склероза

Кога живееш со мултипла склероза (МС) можно е да се справуваш и со други состојби кои се познати како коморбидитети.…
Повеќе

12 предизвикувачи на мултипла склероза и како да ги избегнете

Предизвикувачите на мултипла склероза (МС) вклучуваат сè што ги влошува вашите симптоми или предизвикува релапс. Честопати можете да ги избегнете…
Повеќе

Како да разговарате со другите за вашата дијагноза на мултипла склероза

Запомнете Целосно од вас зависи дали и кога сакате да им кажете на другите за вашата дијагноза на мултипла склероза…
Повеќе

Траума на главата и мултипла склероза: Дали повредите на мозокот го зголемуваат ризикот за МС?

Како траумата на главата придонесува за мултипла склероза (MС) Мултипла склероза (МС) е невролошка болест – односно состојба која влијае…
Повеќе

Мултиплa склероза и мозочен удар: Дали МС го зголемува ризикот?

Луѓето кои живеат со мултипла склероза (МС) имаат зголемен ризик за мозочен удар, кој може да биде опасен по живот.…
Повеќе

Мултипла склероза и притисок во главата

Симптомите на мултипла склероза (МС) се тешки за објаснување и уште потешки за мерење, особено ако се нови за лицето…
Повеќе

Како оштетениот миелин влијае на мултипла склероза

КЛУЧНИ ЗАБЕЛЕШКИ Мултипла склероза (МС) е автоимуна состојба во која имунолошкиот систем на една личност го напаѓа централен нервен систем…
Повеќе

Плетење – јога за вашиот мозок

Позитивни здравствени ефекти од плетењето Позитивните ефекти по здравјето од плетењето се проучувани долго време. Многу истражувачи велат дека плетењето е…
Повеќе

МС воспалeние кај жените, што е поврзаноста?

Мултипла склероза (МС) претставува автимуна болест која го напаѓа централниот нервен систем, вклучувајќи го мозокот, рбетниот мозок и оптичкиот нерв.…
Повеќе

Алфа-липоична киселина: Дали може да биде безбедна и корисна за симптомите на МС?

Мултиплa склероза (МС) е вид на нарушување на централниот нервен систем и се смета за невродегенеративно заболување. МС се карактеризира…
Повеќе

6 секојдневни совети за мултипла склероза

Животот со мултипла склероза (МС) може да биде тежок. Работите кои беа лесни за извршување пред вашата дијагноза сега може…
Повеќе

Дали е мултипла склероза, aлергија или обете?

Пролетта доаѓа, а со неа и сите наши алергии. Чешање, подуени очи, чешање на грлото се вообичаени симптоми на сезоната…
Повеќе

Модринки и мултипла склероза: Причини и совети

Некои луѓе со мултиплa склероза (МС) откриваат дека лесно добиваат или развиваат модринки. Постојат неколку можни причини за модринки кои…
Повеќе

Здрави закуски за МС: Идеи за брзи и лесни каснувања

КЛУЧНИ ЗАБЕЛЕШКИ Не постои начин на исхрана кој би можел да ја излечи или да го забави развојот на МС,…
Повеќе

Генетски фактори кај мултипла склероза

Иако научниците сѐ уште не знаат што ја предизвикува појавата на МС, тие веруваат дека генетските и надворешните фактори влијаат…
Повеќе

Дали колагенот помага во ублажување на симптомите на мултиплa склероза

Колагенот е суштински протеин кој го сочинува ‘рбетот на сврзното ткиво (кожа, коски, тетиви, ‘рскавица и мускули) на телото. Колагенот…
Повеќе

Дали третманите за МС или МС можат да предизвикаат акни?

Иако можеби нема да најдете проблеми со кожата вклучени во генералниот список на симптоми на мултиплa склероза (МС), лицата со…
Повеќе

Која е функцијата на антителата? Нивната улога во имунитетот

Веројатно сте слушнале за антитела – дали во вестите за вакцините за КОВИД-19, како автоантитела што предизвикуваат напади на мултипла…
Повеќе

Дали мултиплата склероза е наследна?

Клучни факти Мултипла склероза (МС) не се пренесува директно од родител на дете. МС е предизвикана од комбинација на генетски…
Повеќе

Кои се критериумите на McDonald (Мекдоналд) за дијагностицирање на МС?

Често може да бидат потребни месеци или дури години за да се добие потврдена дијагноза на мултипла склероза (МС). Мекдоналдовите…
Повеќе

Времетраење на релапс кај МС

Клучни факти Релапсите или периодите за време на кои се потенцираат симптомите и активноста на МС се најчести кај релапсно…
Повеќе

Аспартам и МС – Дали вештачките засладувачи се препорачливи и сигурни за лица со МС?

Спротивно од гласините, научниците велат дека конзумирањето на вештачки засладувачи не се смета за ризик по здравјето на луѓето. Според…
Повеќе

МС и прекумерно лачење плунка (лигавење): причини и управување

Некои луѓе со мултиплa склероза (МС) доживуваат лигавење (исто така познато како сиалореjа). Овој симптом може да биде фрустрирачки и…
Повеќе

Зошто жените имаат поголема веројатност да развијат мултиплa склероза?

Мултипла склероза (МС) е автоимуна болест во која сопствениот имунолошки систем на телото ги напаѓа мозокот и ‘рбетниот мозок (централниот…
Повеќе

Зошто може случајно да го гризете јазикот додека зборувате?

Мултипла склероза (МС) предизвикува вашиот имунолошки систем да ги напаѓа ткивата во централниот нервен систем (ЦНС), што може да влијае…
Повеќе

Дали МС може да влијае на синусите? Течење на носот, кивање…

Од причина што мултипла склероза (МС) влијае на невролошката функција, повеќето луѓе кои живеат со оваа состојба доживуваат широк спектар…
Повеќе

Дали масажата може да помогне при симптоми на МС?

Терапијата со масажа не може да ја излечи МС или да го промени текот на болеста. Но, за некои луѓе…
Повеќе

Антидепресиви за симптоми на МС: придобивки и ризици

Ако живеете со мултипла склероза (МС), веројатно сте запознаени со терапии за модифицирање на болеста. Иако овие вообичаени третмани за…
Повеќе

Се чувствувате мокри кога сте суви: кожа, прсти или стапала

Ако живеете со мултипла склероза (МС), веројатно сте запознаени со вообичаените симптоми на состојбата, како што се мускулна слабост, заматен…
Повеќе

Тестови на крвта за мултипла склероза: Дали можат да помогнат во дијагностицирањето на МС?

Во моментов не постои единствен, дефинитивен тест кој им овозможува на лекарите да дијагностицираат мултипла склерозата (МС). Ова значи дека…
Повеќе

Напредна мултипла склероза: Симптоми и совети за управување

Кога некое лице има напредна мултипла склероза (МС), тоа доживува екстремни физички оштетувања и когнитивни дефицити. Бидејќи МС е прогресивна…
Повеќе

Зацрвенето лице и МС

Руменило на лицето – зацрвенета, топла кожа – понекогаш може да се појави како еден од симптомите на мултипла склероза…
Повеќе

Како анемијата може да го влоши заморот кај мултиплa склероза

Секој се чувствува уморен од време на време. Но, ако имате мултиплa склероза (МС), може да почувствувате тежок замор, поспаност…
Повеќе

Зошто мускулните грчеви кај МС се полоши ноќе?

Мускулните грчеви се вообичаени кај луѓето со мултипла склероза (МС) и тие може да се чувствуваат полошо ноќе. Дури 80…
Повеќе

Дали стимулансите можат да помогнат при заморот кај МС?

Еден од најчестите симптоми на мултиплa склероза (МС) е замор, кој погодува дури 95 проценти од луѓето со оваа состојба.…
Повеќе

Дали Епштајн-Бар влијае на текот на МС?

Според најновите истражувања, вирусот Епштајн-Бар (ЕБВ) може да биде водечка причина за мултипла склероза (МС). МС е автоимуна состојба во…
Повеќе

Тироидна жлезда и МС

Истражувачите откриле дека мултипла склероза (МС) и болеста на тироидната жлезда често се појавуваат заедно. Тироидната жлезда е мала жлезда…
Повеќе

Како се мери заморот кај МС?

Мерењето на замор може да обезбеди важни сознанија за тоа како најдобро да се третира и да се управува со…
Повеќе

Депресија и МС: Начини да се грижите за вашето ментално здравје

Кога имате мултипла склероза (МС), симптомите како замор, вкочанетост и слабост може да бидат вашата главна грижа. Но, депресијата е…
Повеќе

МС и ниско ниво на калиум: причини и управување

Кога имате мултипла склероза (МС), одржувањето на нивоата на хранливи материи преку здрава исхрана може да ви помогне да управувате…
Повеќе

JC вирус, PML и мултипла склероза

Вирусот John Cunningham (JC) е поврзан со автоимуната болест мултипла склероза (МС). МС е нарушување на централниот нервен систем, кој…
Повеќе

Дали МС може да влијае на циркулацијата на крвта?

Лошата циркулација се јавува кога е нарушена способноста на вашето тело да дистрибуира крв, кислород и хранливи материи. Кога тоа…
Повеќе

Менопауза и МС

Во одреден момент помеѓу доцните 40-ти и раните 50-ти, повеќето жени ќе почнат да ги доживуваат првите знаци на менопауза.…
Повеќе

Придобивки од службено куче (куче за помош) кога имате МС

Мултипла склероза (МС) може да ги отежни и најобичните задачи. Отворањето врата, облекувањето, па дури и вклучувањето прекинувач за светла…
Повеќе

10 термини кои секој новодијагностициран со МС треба да ги знае

Ако искусувате невролошки симптоми и сте во процес на дијагностицирање на мултипла склероза, ќе слушнете термини што можеби никогаш не…
Повеќе

Мултипла склероза и болки во зглобовите

Мултипла склероза Мултипла склероза (МС) е прогресивно имунопосредувано нарушување кое предизвикува телото на една личност погрешно да го нападне централниот…
Повеќе

За семејството и пријателите: Како можете да помогнете на лице со хронична болест

Многу луѓе се подготвени искрено да помогнат; тие едноставно не знаат од каде да почнат. Тие често ја нудат својата…
Повеќе

Краткорочни и долгорочни ефекти од МС: 6 работи што треба да ги знаете

Мултипла склероза (МС) е хронична состојба која влијае на централниот нервен систем, вклучувајќи го мозокот и ‘рбетниот мозок и може…
Повеќе

Дали третманите за МС или самата МС можат да влијаат на слезината?

Кај мултипла склероза (МС), лезии се формираат во масната заштитна обвивка, наречена миелин, која ги опкружува нервите на мозокот и…
Повеќе

Како да водите дневник за симптоми на мултипла склероза

Зошто е корисно да водите дневник за симптомите на МС? Симптомите на МС се појавуваат па повторно се повлекуваат. Еден…
Повеќе

Разоткривање на гените: што може нашата ДНК да ни каже за ризикот од МС

Што се гени? Гените носат информации за телото, како и за различни видови протеини. Кога се раѓаме, нашите гени се…
Повеќе

Како пристапот насочен кон пациентот може да помогне да се постигне висококвалитетна здравствена заштита?

Постигнувањето висококвалитетна здравствена заштита е амбиција на владите и здравствените организации ширум светот. Постојат многу различни мислења за тоа што…
Повеќе

Основи за капење за негувателите

Оние на кои им е потребна помош при интимната задача за капење може да доживеат огромен број чувства како што…
Повеќе

Мултипла склероза и кардиоваскуларни болести: која е врската?

Мултипла склероза (МС) е автоимуна состојба во која се состои од оштетување на ткивото на нервниот систем, што резултира со…
Повеќе

Дали МС може да предизвика проблеми со слухот?

Мултипла склероза (МС) е болест на мозокот и ‘рбетниот мозок каде што вашиот имунолошки систем ја напаѓа миелинската обвивка што…
Повеќе

Десет видa помошни уреди за МС

Кога имате мултипла склероза (МС), симптомите како што се замор, слабост и оштетен вид може да го попречат вашиот секојдневен…
Повеќе

Како акупунктурата може да ги ублажи симптомите на МС

Акупунктурата, форма на традиционалната кинеска медицина (TКM), може да биде корисна за ублажување на некои симптоми на мултипла склероза (МС).…
Повеќе

Како се поврзани МС и дијабетес? Ризици и управување

Постојат два типа на дијабетес (тип 1 и тип 2), и двата може да бидат почести кај луѓето со мултипла…
Повеќе

Што да направите кога МС влијае на вашата способност за пишување

Во последниве години, многу државни училишта престанаа да ги учат децата да пишуваат, бидејќи некои едукатори мислеа дека технологијата го…
Повеќе

Рехабилитација за МС

Мултиплa склероза може да влијае на способноста на лицето да оди, да зборува, да голта, да извршува секојдневни задачи –…
Повеќе

Доктори за мултипла склероза (МС)

Мултипла склероза (МС) може да влијае на многу различни делови од телото. Управувањето со МС обично вклучува тим од лекари…
Повеќе

Дали е безбедно да се земаат лекови кои сè уште се тестираат?

Речиси половина од сите возрасни редовно земаат лек на рецепт. Доколку вашиот лекар ви даде рецепт, многу е веројатно дека…
Повеќе

„Магнетната терапија“ може да биде ефикасна во лекувањето на симптомите на МС

Неодамнешните студии покажаа дека третманите кои вклучуваат пулсирачки магнетни полиња можат да помогнат во намалувањето на симптомите на мултипла склероза.…
Повеќе

Видови клинички испитувања

Постојат многу различни видови клинички испитувања кои може да се разликуваат според целта, дизајнот и бројот на учесници, како и…
Повеќе

Дневник на симптоми

Водењето дневник, конкретно за следење на состојбата со МС, може да биде корисно за вас и вашиот лекарски тим. Може…
Повеќе

Спречете ја остеопорозата со помош на овие 6 совети за поздрави коски

Ако живеете со мултипла склероза (МС) одржувањето на здрави и силни коски може да бара дополнителен напор. Ова е така…
Повеќе

Продолженото доење може да предизвика оштетување на мозокот кај МС

Бременоста може да ја намали попреченоста кај жените со мултипла склероза (МС), но доењето подолго од шест месеци може да…
Повеќе

Активностите за намалување на стрес, поврзани со намален ризик од депресија, замор

Според едно меѓународно истражување, лицата со мултипла склероза (МС) кои барем еднаш неделно преземаат активности за намалување на стресот (особено…
Повеќе

Управување со телесната тежина кај лица со мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е состојба во која имунолошкиот систем го напаѓа централниот нервен систем. Ова предизвикува оштетување назаштитната обвивка околу…
Повеќе

Што е aтаксија?

Како до подобра координација и рамнотежа? Вежби за вестибуларниот систем. Што е тоа? Зборот атаксија потекнува од грчки збор што…
Повеќе

Како се користи електро мускулна стимулација во третманите за мултипла склероза

Мултипла склероза: тоа е состојба за која многумина од нас слушнале, но не се доволно запознаени. Ајде да зборуваме за…
Повеќе

Имунолошки систем։ Дали да се зајакне или да се потисне?

Во сезоната на грип која е во полн ек, и вестите за ширење на коронавирусот, од многу луѓе слушам за…
Повеќе

Како МС поинаку влијае на жените: 5 работи кои треба да ги знаете

Преглед МС е многу поприсутна кај жените отколку кај мажите. Жените имаат најмалку два до три пати поголеми шанси да…
Повеќе

МС и вашиот сексуален живот: Што треба да знаете

Преглед Ако се соочувате со предизвици поврзани со вашиот сексуален живот, не сте единствени. Мултипла склероза (МС) може да влијае…
Повеќе

Дали сончевата светлина може да помогне во спречување на МС кај децата?

Една студија покажа дека зголемувањето на нивото на витамин Д од изложување на сонце може да обезбеди заштита. Додека предолгата…
Повеќе

Од молекула до лек: Како се развиваат нови лекови?

Медицинските истражувања бараат преземање многу различни чекори и има многу засегнати страни. Ги разгледуваме одблизу. Edward Jenner бил лекар кој…
Повеќе

Според една нова студија високиот крвен притисок е вообичаен кај мултипла склероза

Информирајте се како да останете во добро здравје Според новото истражување кое опфаќа милиони медицински досиеја, поради засега нејасни причини,…
Повеќе

Хормони и МС: разлики помеѓу мажите и жените

МС е почеста кај жените отколку кај мажите, така што овој истражувачки труд е преглед на доказите за тоа како…
Повеќе

Третман за мултипла склероза со кортикостероиди

Ако имаш МС, мултипла склероза, твојот доктор можеби ќе ти препише стероиди со цел да ја третира епизодата на активноста…
Повеќе

Неконсумирањето алкохол во текот на животот, поврзано со „значително“ зголемен ризик од МС

Според една нова студија, неконсумирањето на алкохол значително го зголемува ризикот од развој на мултипла склероза (МС), особено ако некое…
Повеќе

Зошто мултипла склероза предизвикува лезии на мозокот?

Што треба да знаете? Што се мозочни лезии? Нервните влакна во мозокот и ‘рбетниот мозок се обвиткани во заштитна мембрана…
Повеќе

Пациентите стануваат партнери во истражувањата

Кога станува збор за клинички испитувања, сите знаат за што се работи – експертите креираат и пациентите учествуваат во тие…
Повеќе

Новата револуционерна имунотерапија може да е пресврт во симптомите на мултипла склероза

За сите лица со МС, новата терапија на „Atara Biotherapeutics“ може да ги зголеми надежите за пронаоѓање на вистинскиот лек…
Повеќе

Прашајте експерт։ Кои се раните знаци на прогресија на МС?

Кои се раните знаци дека мултипла склероза (МС) напредува? Раните знаци на прогресија на МС вклучуваат: Тешкотии при одење Тетеравење…
Повеќе

Лицата со МС се изложени на поголем ризик од рак поради причини кои го вклучуваат начинот на живеење

Според француската студија во која биле вклучени речиси 100.000 пациенти, лицата со мултипла склероза (МС) се изложени на поголем ризик…
Повеќе

4 стратегии за полесно справување и прифаќање на хроничната болест

Хроничната болест неизбежно предизвикува многу негативни чувства и носи многу промени во животот. Она што останува под контрола на една…
Повеќе

Се каам за работите кои не ги правев додека сѐ уште можев

Ајде да го вратиме часовникот малку наназад. Јас сум во средно училиште и за мене тоа е најмалку омилениот период…
Повеќе

Како промената на летното сметање на времето влијае врз невролошките состојби

Заради летното сметање на времето „Daylight Saving Time (DST)“ часовниците во текот на пролетта ги поместуваме за еден час напред,…
Повеќе

Ризици наспроти придобивки од лековите

Добрите и лошите страни на лековите кои се издаваат на рецепт Ако FDA смета дека лекот е доволно безбеден за…
Повеќе

Мултипла склероза и тешкотии со дишењето

Имате мултипла склероза и страдате од тешкотии со дишењето? Иако не е толку вообичаен симптом како вкочанетост, пецкање, заматен вид…
Повеќе

Третманите за мултипла склероза и опаѓање на косата։ што треба да знаете

Опаѓањето на косата не е симптом на мултипла склероза (МС), но може да биде несакан ефект предизвикан од различни третмани…
Повеќе

Дали мултипла склероза е имуно нарушување?

Мултипла склероза (МС) е имуно нарушување. Исто така, се нарекува имуно-посредувано нарушување, автоимуно нарушување и невролошко нарушување. МС е имуно-посредувано…
Повеќе

Како мултипла склероза може да влијае на оралното здравје

Лицата со мултипла склероза (МС) се изложени на поголем ризик од болести на забите, но одредени алатки и техники можат…
Повеќе

Зошто некои лекари ги занемаруваат вашите симптоми и што можете да направите во врска со тоа

Значителен број пациенти кои минуваат низ дијагностичкиот процес на МС доживуваат вознемирувачки модел на погрешни дијагнози и отфрлање од лекарите.…
Повеќе

Дали мултипла склероза е присутна повеќе од кога било досега?

Бројот на лица кои живеат со мултипла склероза (МС) денес е поголем отколку било кога досега. МС е најчеста состојба…
Повеќе

Времето е важно: Враќање на работа

Во 1905 година Albert Einstein ја објави својата прва теорија на релативноста и… почекајте, дозволете ми да застанам овде. Можам…
Повеќе

6 совети за безбедно прекинување на терапијата

Наглото прекинување на лекот не само што може негативно да влијае на вашата состојба, туку може да биде многу опасно.…
Повеќе

Што треба да знаете за бенигната МС

Мултипла склероза е долгорочна состојба која предизвикува вашиот имунолошки систем да го нападне централниот нервен систем (ЦНС). Како што напредува,…
Повеќе

Остеопороза

Остеопорозата е прогресивна состојба која предизвикува истенчување на коските, што ги прави посклони кон фрактури. Ако живеете со МС може…
Повеќе

Што претставува Плацебо ефект?

Плацебо (или лажен лек) е инертна (неактивна) супстанција, обично таблета, капсула или друга дозирана форма која не содржи активна состојка…
Повеќе

5 начини да се избегнат грешките со лекови

Промената е добра, но не секогаш и во аптека. Секој месец голем број лица го земаат својот препишан лек од…
Повеќе

4 работи кои жените со МС треба да ги земат предвид кога планираат бременост

Мултипла склероза (МС) е хронично дегенеративно заболување кое кај жените се јавува три пати почесто отколку кај мажите. Болеста често…
Повеќе

Третман на мултипла склероза со матични клетки

Потребата за поефикасни третмани за МС е постојана. Терапиите со матични клетки се истражуваат како потенцијален начин да се одговори…
Повеќе

Истражувачите ја зајакнуваат врската помеѓу Epstein-Barr Virus и ризикот од развој на мултипла склероза

Дали Епштајн-Бар вирусот (ЕБВ) (анг. Epstein-Barr Virus, EBV) предизвикува мултипла склероза? Причината за појава на мултипла склероза (МС) не е…
Повеќе

Дали мултипла склероза е автоимуно заболување?

Мултипла склероза (МС) е хронична состојба која влијае на централниот нервен систем. МС се смета за имуно-посредничка болест која предизвикува…
Повеќе

Како мултипла склероза може да влијае на говорот

Многу од лицата кои живеат со МС се справуваат со тешкотии во говорот Тешкотиите во говорот може да се појавуваат…
Повеќе

Може ли ниските дози на налтрексон (naltrexone) да помогнат во справувањето со МС?

Што е налтрексон? Налтрексон е лек кој помага во справување со зависноста од алкохол и опијати преку спречување на „возвишеното…
Повеќе

Што предизвикува преоптоварување на сетилата кај мултипла склероза (сензорно преоптоварување)?

Многу од лицата со мултипла склероза (МС) имаат симптоми за кои не се зборува многу. Еден од нив е сензорното…
Повеќе

Кога МС предизвикува кожни симптоми?

Оштетувањето на мозокот и ‘рбетниот мозок може да предизвика различни абнормални сензации на кожата. Сепак, сензациите всушност немаат никаква врска…
Повеќе

Повеќето лица со мултипла склероза пријавуваат промени во комуникацијата

Клучни работи Една нова студија го истражува влијанието на промените во комуникацијата во животот на лицата со мултипла склероза (МС).…
Повеќе

Што претставува Лермитов синдром (Lhermitte’s sign)

Лермитов синдром (лермитов знак) е кратко, интензивно чувство кое се доживува слично на електричен шок кој поминува низ вратот и…
Повеќе

Што треба да знаете за последните фази на мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е хронична болест за која не постои лек. Симптомите варираат индивидуално и не секое лице со МС…
Повеќе

Совети за учество на настани и присуство на собири

Што треба да земете предвид кога се подготвувате да одите на забава или настан? Животот со мултипла склероза (МС) не…
Повеќе

Мултипла склероза и оралното здравје

Мултипла склероза (МС) е доживотна болест која влијае на мозокот,  ‘рбетниот мозок и оптичките нерви. МС може негативно да влијае…
Повеќе

Сè што треба да знаете за дизестезија

Дизестезија е вид на хронична болка предизвикана од централниот нервен систем (ЦНС). Најчесто се поврзува со мултипла склероза (МС), болест…
Повеќе

Објаснување на појавата на чувство на гадење ако живеете со мултипла склероза

Поврзаноста помеѓу МС и чувството на гадење Симптомите на мултипла склероза (МС) се предизвикани од лезии во централниот нервен систем.…
Повеќе

Корисна употреба на технологијата

Четири начини на користење на технологијата кои може да помогнат да водите поздрав живот Пријателите, семејството и  вашиот здравствениот тим…
Повеќе

Зошто мултиплата склероза боли?

Какви видови на болка може да предизвика мултипла склероза? Иако до средината на 1980-тите се сметаше за болест која не…
Повеќе

Нова студија: Одењето може да се подобри кога е комбинирано со музика

Резиме При спроведувањето на мала студија за рехабилитациска техника наречена ритмичка аудитивна синхронизација (rhythmic auditory cueing) лицата со МС го…
Повеќе

Справување со мускулната слабост предизвикана од МС

Причини за мускулна слабост кај МС Причината поради која можете да одите, да се облечете и да земете чаша од…
Повеќе

Рок на траење на лековите

Се сретнува и како։ употребливо до, истекува на, да се искористи до, да се искористи пред, датум на важност… Разбирањето…
Повеќе

Инфекциите во адолесценцијата се поврзани со зголемен ризик за развој на мултипла склероза

Резултатите од една неодамна спроведена студија сугерираат дека тешките инфекции за време на адолесценцијата подоцна во животот може да доведат…
Повеќе

Управување со автомобил и МС։ Како да ја зголемите безбедноста

МС може да го направи возењето предизвик. Може да влијае на вештините кои ви се потребни зад воланот – вашиот…
Повеќе

Автоимуни нарушувања – прашања и одговори

Што се автоимуни нарушувања ? Автоимуните нарушувања се однесуваат на болести кај кои имунолошкиот систем погрешно напаѓа здрави клетки, ткива…
Повеќе

11 размислувања за рефлексологијата

Рефлексологијата претставува примена на соодветен притисок врз одредени точки и области на стапалата, рацете и ушите. Рефлексолозите веруваат дека овие…
Повеќе

Хидротерапија и мултипла склероза

Вежбањето може да претставува предизвик за некои лица со мултипла склероза (МС), невролошка состојба која е присутна кај околу 2,8…
Повеќе

Разликата помеѓу бренд имињата и генеричките имиња на лековите

Кога ќе се открие нов лек компанијата која го открила аплицира за патентирање на производот со што би ги спречило…
Повеќе

8 состојби кои може да се третираат со киропрактика

Состојби кои киропрактичарите вообичаено ги третираат Киропрактичарите третираат состојби поврзани со структурата на вашето тело. Нивната цел е да ја…
Повеќе

Придобивки и потврдени ризици поврзани со користењето на пчелниот отров

Терапијата со убод од пчели, исто така наречена „терапија со пчелен отров“ претставува терапија со убод од пчели во контролиран…
Повеќе

Третман на мултипла склероза со интравенозен имуноглобулин

Интравенозен имуноглобулин (IVIG) претставува терапија која е мешавина од антитела (имуноглобулини), одбранбени протеини произведени од вашиот организам како одговор на…
Повеќе

Вообичаени когнитивни симптоми кај МС

Мултипла склероза (МС) може да влијае на различни делови од мозокот и да предизвика различни когнитивни симптоми. Некои од лицата…
Повеќе

Утоф феномен

Утофовиот феномен (Утоф сигнал) се карактеризира со привремено влошување на симптомите на МС предизвикано од покачување на телесната температура. Обично…
Повеќе

Екотерапија – кога природата лекува

Дали некогаш по прошетка низ шума или можеби низ вашата градина сте почувствувале смиреност? Дали се чувствувате опуштено, но и…
Повеќе

Јавањето коњ може да биде од корист за лицата со мултипла склероза

Научниците тврдат дека терапевтското јавање или хипотерапија, може да помогне во справување со болката, заморот и тешкотии со рамнотежата кај…
Повеќе

10 начини на кои пеењето придонесува за вашето здравје

Луѓето сакаат да пеат. Без разлика дали можат или не да отпеат точна  мелодија, се чини дека луѓето разбираат дека…
Повеќе

Мултипла склероза, прогноза и животен век

Кога станува збор за МС и прогноза што да очекуваме, има добри но и лоши вести. Иако МС не е…
Повеќе

Вртоглавица и зашеметеност кај мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е болест на имунолошкиот систем која го зафаќа централниот нервен систем. Воспалителните процеси карактеристични за МС го…
Повеќе

Како мултипла склероза влијае на мозокот

Кога имате МС губењето клучеви или заборавањето на името може да биде застрашувачко. Се прашувате дали болеста ви го заматува…
Повеќе

Што е тремор?

Што се затресува? Aко имате МС одговорот најверојатно ќе биде, барем еден дел од вашето тело. Тремор означува неконтролирано, ритмичко…
Повеќе

Три билки и додатоци во исхраната кои можат да помогнат ако имате МС

Додавањето здрави билки и додатоци во исхраната може да го подобри целокупното моторно и когнитивно функционирање, но за оние со…
Повеќе

Како „Botulinum Toxin“ (Ботулински токсин) може да помогне во справувањето со МС

Многумина се запознаени со „Botulinum Toxin“ и неговата моќ во третманот на борите (се мисли на Ботокс). Но, овој лек…
Повеќе

Мултипла склероза и тешкотии со дебелото црево

Ако имате МС веројатно дека ќе морате да ги промените вашите навики во тоалетот. Можеби се справувате со брзи, умерени…
Повеќе

Неодговорени прашања

Претпоставувам дека многу од нас си поставиле безброј прашања откако биле дијагностицирани со МС. Дали ќе можам да се движам…
Повеќе

Не е релапс секојпат кога се чувствувам полошо. Зошто?

Има моменти кога симптомите ми се влошуваат и не се чувствувам добро и до неколку часа, што ме загрижува дали…
Повеќе

Атрофија на мозокот и МС

Дали има некој симптом на МС кој е пострашен од атрофија на мозокот? Буквално смалување на нашиот мозок. Претпоставувам дека…
Повеќе

10 забавни начини да го одржувате умот бистар

Честопати ме канат на „подкасти“ да зборувам за МС. Имам тенденција да зборувам страсно за помагала за движење, пристапност или…
Повеќе

Зошто снимките од магнетна резонанца (МР) не се совпаѓаат со моите симптоми?

Ова секако е едно од непосакуваните прашања кое честопати се наметнува. Како последица од МС честопати чувствуваме физичка слабост, но…
Повеќе

Мултипла склероза и возраста

Начини на кои вашата состојба прогресира со текот на годините Возраст при појавата на првите симптоми Прв напад Релапсно –…
Повеќе

Помошни уреди (помагала) за лица со МС

Помагалата се алатки кои може да го олеснат животот со МС. Корисни се при активности како одење, облекување, капење, и…
Повеќе

Дали тетоважите може да предизвикаат проблеми кај лицата со мултипла склероза

Дел од лицата со МС одбираат да имаат тетоважа на своето тело. Честопати тоа е начин да се изнесе став…
Повеќе

Прикривањето на мултиплата склероза е честа појава, нешто мора да се промени

Стравот од дискриминација и стигматизација предизвикува една третина од лицата со МС да кријат за својата состојбата Симптомите на мултипла…
Повеќе

Тешкотии со говорот и голтањето предизвикани од МС

Лицата со МС често имаат тешкотии при голтањето, состојба наречена дисфагија. Понатаму може да доведе и до тешкотии при говорот.…
Повеќе

Симптоми на мултипла склероза

Лицата со мултипла склероза (МС) може да доживеат еден или повеќе различни симптоми кои може да влијаат физички, емоционално, ментално,…
Повеќе

Има ли простор за набљудување/будно чекање кај третманот за мултипла склероза?

– Да има. Не сите пациенти имаат активна форма на мултипла склероза, односно релапси во последните 1 до 2 години…
Повеќе

Консултирајте се со стручно лице: Како да управувате со третманските опции за МС

Постојат повеќе опции за третман на МС. Како да знам дека го користам најсоодветниот? Ако не доживувате релапси, симптомите не…
Повеќе

5 позитивни, сепак реални работи што треба да ги запомните ако живеете со хронична болест

Оваа статија е кoколку за мене, толку и за било кој друг. Учењето да се живее со хронична болест е…
Повеќе

Како да преживеете магнетна резонанца ако сте клаустрофобични?

Клучен тест за идентификација на мултипла склероза за време на дијагностицирање или за потврдување на релапс е магнетна резонанца (МР).…
Повеќе

Тешкотии на работното место кога имате МС

Мултипла склерозата може да ја намали продуктивноста и да влијае на когнитивните способности, принудувајќи ги луѓето со MС да ги…
Повеќе

3 теми за разговор со вашиот гинеколог

Ако сте жена со мултиплa склероза, гинекологот е суштински член во вашиот здравствен тим, оној кој може да одговори на…
Повеќе

Пареза – видови, причини, симптоми и третман

Што треба да знаете за парезата? Пареза е состојба при која доаѓа до заслабнување на мускулното движење. За разлика од…
Повеќе

6 работи кои ги научив во првата година со МС

Пред 17 години бев дијагностицирана со МС. Мислам дека во најголем дел, добро се справувам со болеста. Тешка и не…
Повеќе

5 едноставни начини да се справите со проблемите со меморијата кај MС

Одите на компјутерот за да погледнете нешто, но штом ќе стигнете таму, не се сеќавате што ви требаше. Дали се…
Повеќе

Сè што треба да знаете за нервите

Нервите се одговорни за пренос на сигнали помеѓу централниот нервен систем (ЦНС) и периферниот нервен систем (ПНС). За да разбереме…
Повеќе

Мултипла склероза: Како функционира нервниот систем

Имам теорија дека едукацијата води кон зајакнување, самодоверба, а тоа придонесува луѓето да бидат добри застапници сами за себе и…
Повеќе

Мерки на претпазливост при користење на канабис како третман за МС

Лицата со МС кои во третманот користат канабис мора да бидат внимателни. Истражувачка статија објавена во мај во “JAMA Network…
Повеќе

Зошто МС може да предизвика сексуална дисфункција кај жените и што може да направите во врска со тоа

Сексуалноста е важен дел од животот и кога работите не одат добро во оваа област, има влијание на квалитетот на…
Повеќе

3 работи кои можете да ги преземете доколку имате страв од анализа на крвта

Кога бев дијагностициран пред седум години, една од најтешките работи со кои се соочив беше помислата дека треба да се…
Повеќе

Дали ми е потребен третман за мултипла склероза, ако ретко доживувам релапси?

5 работи кои треба да ги знаете Симптомите на МС се појавуваат периодично. Може да имате периоди кога симптомите се…
Повеќе

Сè што треба да знаете за вакцините против COVID-19 и мултипла склероза

Дали треба да се вакцинирате ако имате мултипла склероза? Експертите ги разоткриваат вообичаените митови и ги презентираат потребните факти. Епидемиолозите…
Повеќе

Што би сакале да слушнеме

Главата може да не заболи од толку нешта кои луѓето ненамерно ни ги кажуваат нам, лицата со хронична болест. Често,…
Повеќе

Шест вежби за проблеми со мочниот меур кај лицата со МС инспирирани од физикалната терапија

Проблемите со контрола на мочниот меур не се едноставни за секој кој се соочил со нив и се мошне непријатна…
Повеќе

Цревните имунолошки клетки кои патуваат до мозокот помагаат во спречување на релапси кај лицата со мултипла склероза

Едно истражување покажа дека посебен вид на цревни микробиотски-реактивни имуни клетки, наречени Б клетки кои произведуваат IgA (Immunoglobulin A), кај…
Повеќе

Како да ја нахраниме душата и пронајдеме позитивната страна и покрај секојдневната борба со МС

Нашите мисли влијаат на нашето битие. Приказните што си ги раскажуваме самите себеси ја оформуваат нашата реалност.Тие влијаат на одлуките…
Повеќе

Три одлични вежби за лицата со мултипла склероза

Да се ​​биде активен е важен дел од справувањето со симптомите на мултипла склероза (МС) но, симптомите може да го…
Повеќе

5 совети за справување со стресот за време на празниците

Сезоната на празници е пред нас. Дворовите на куќите се украсени со празнични светла и украси. Во секоја рекламна порака…
Повеќе

Добар и лош подарок за лицата со мултипла склероза

Ако се прашувате што да подарите на ваша драга личност која живее со мултипла склероза (МС), може да се запрашате…
Повеќе

Депресијата кај мултипла склероза е поврзана со влошување на невролошките функции

Според резултатите од светските истражувања, пациентите со мултипла склероза (МС) кои страдаат од депресија имаат полоша клиничка слика и нарушени…
Повеќе

Кај мултипла склероза времето е од суштинско значење

Мултипла склероза (МС) е неизлечива хронична болест при која имуниот систем ги уништува ткивата во мозокот и ‘рбетниот мозок и…
Повеќе

Уметноста како терапија за мултипла склероза (арт терапија)

ЗОШТО ДА ПРОБАТЕ АРТ ТЕРАПИЈА ЗА МС? Што ако ви кажам дека постои издувен вентил за „запирање на лудилото” кај…
Повеќе

Шест видови на замор и како тие влијаат врз нас

Дали знаевте дека постојат разни видови на замор и дека секој од нив ни предизвикува различно чувство? Пред извесно време…
Повеќе

Децата со мултипла склероза можеби имаат повеќе релапси, но подобро се опоравуваат

Истражувањата откриваат дека децата со мултипла склероза (МС) закрепнуваат побрзо и значително подобро од релапси, отколку возрасните  пациенти на кои…
Повеќе

CBD и мултипла склероза, што треба да знаете?

Темите поврзани со употребата и ефикасноста на канабидиол (cannabidiol, CBD) и медицинската марихуана привлекуваат сѐ поголемо внимание кај многу луѓе,…
Повеќе

Пет чекори кои треба да ги преземете доколку не сте задоволни со вашиот тековен третман за МС

Иако не постои лек за МС, достапни се многу третмани кои можат да ја забават прогресијата на болеста, да ги…
Повеќе

6 совети за справување со социјалната изолација и мултиплата склероза

Живеењето со мултипла склероза (MС) може да ве доведе во ситуација да се чувствувате изолирано, но можете да ја избегнете оваа…
Повеќе

Нема потреба да се срамите кога му е потребна дремка на вашето тело

Имам нејасна меморија како дете, кога мајка ми ме стави да легнам во креветчето едно летно попладне. Нормално, отидов да…
Повеќе

Предности на терапија со музика кај мултипла склероза

Терапијата со музика одамна е позната по својата моќ на лекување – нејзината употреба датира од Првата светска војна, каде…
Повеќе

Социјални медиуми и мултипла склероза: Управување со информации

Нема сомнение дека социјалните медиуми денес имаат силно влијание врз лицата со хронични заболувања. Наоѓање на онлајн група на луѓе…
Повеќе

Симптоми на МС: Успешно справување со болката во грбот

Мултипла склерозата (МС) е хронично автоимуно заболување кое влијае на централниот нервен систем. Нервите на здрава индивидуа се покриени со…
Повеќе

Како мултипла склероза кај деца влијае на целото семејство

Иако мултипла склероза кај деца е ретка, повеќе деца се дијагностицираат отколку кога било порано. Ова може да се должи на…
Повеќе

Мигрена е присутна кај најмалку 30% од пациентите со мултипла склероза

Мигрената се јавува кај една третина од луѓето со мултипла склероза (МС) и е почеста кај американските и африканските пациенти,…
Повеќе

Како мултипла склероза влијае на менструалниот циклус?

Мултиплата склероза (МС) кај жените е 3 пати почесто застапена во однос со мажите. Хормоните играат голема улога кај болеста,…
Повеќе

Поминаа 60 секунди: Oдеднаш не се чувствувам добро

Во моите години живеење со мултиплa склероза, има толку многу работи што би сакал да ги пренесам на луѓето околу…
Повеќе

3 совети за ново дијагностицирани пациенти со мултипла склероза

Дијагностицирањето на мултипла склероза (МС) може да биде тешко и често ќе ви биде потребно време да се помирите со…
Повеќе

Пораки кои можете да ги испратите на вашиот пријател со мултипла склероза

Дали имате пријател со мултипла склероза? Дали сакате да и/му испратите порака, но не сте сигурни што да кажете? Мултипла…
Повеќе

Физиолошки промени кај мултипла склероза

Како мултипла склероза ја предизвикува штетата? Ако вие или некој близок имате мултипла склероза (МС), веќе ги знаете симптомите. Тие…
Повеќе

7 изненадувачки факти за мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е честа болест на нервниот систем и честа причина за попреченост кај млади возрасни лица. Исто така…
Повеќе

7 грешки што ги прават луѓето со МС

Без сомнение мултиплата склероза (МС) е предизвикувачка болест. Но, тоа е предизвик што можете да го управувате со учење за…
Повеќе

Не игнорирајте ги овие 5 симптоми ако имате МС

Мултипла склероза (МС) е автоимуна болест која го напаѓа миелинот, супстанца што ги штити и покрива нервните влакна. Тоа е…
Повеќе

Колку кофеин конзумирате?

Вашиот аларм се огласува во 7 часот наутро. Се растегнувате мрзеливо, стискате (snooze) и го одложувате алармот, се вртите на…
Повеќе

Алкохол и мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е невролошка болест која предизвикува симптоми како што се проблеми со сензација и движење, зголемено ниво на…
Повеќе

Дали кафето може да помогне во олеснување на заморот кај МС?

Пиењето кафе секој ден се чини дека им помага на луѓето со мултипла склероза (МС) кои имаат помал степен на…
Повеќе

Лумбална пункција

Лумбална пункција е инвазивна постапка со која се зема церебралноспиналнa течност (ликвор) (анг. cerebrospinal fluid, CSF), која потоа се анализира за…
Повеќе

Што e „активнa“ и „неактивнa“ мултиплa склероза?

Активнa, прогресивнa, релапсна? Вашиот лекар можеби ќе разговара со вас за овие термини, но што значат сите за вас? Мултиплa…
Повеќе

Третман на анксиозност, промена во расположението и други емоционални проблеми

Анксиозност Бидејќи вознемиреноста обично се јавува како одговор на одредени околности во животот, што, за лице со МС може да…
Повеќе

Погрешна дијагноза: овие 13 болести може да се помешаат со мултипла склероза

Иако мултиплата склероза (МС) се манифестира со мноштво симптоми и знаци, не постои типичен симптом само за МС. Многу нив…
Повеќе

Мултипла склероза кај жени: вообичаени симптоми

Мултипла склероза (МС) се смета за автоимуна состојба која влијае на мозокот и ‘рбетниот мозок. Болеста ги погодува жените почесто…
Повеќе

Емоционални и когнитивни промени кај мултипла склероза

Емоционалните и когнитивни ефекти на мултипла склероза (МС) честопати се најголеми предизвици. Некои од најчестите, но скриени симптоми на МС…
Повеќе

Визуелни проблеми кај мултипла склероза

Проблемите со видот често се едни од првите симптоми што ги забележале луѓето со мултипла склероза (МС). Проблемот со видот…
Повеќе

Промени во животниот стил што прават разлика кај секундарно прогресивната МС

Секундарно прогресивната мултипла склероза (СПМС) може да влијае на способноста да ги извршувате секојдневните задачи на работа или дома. Со…
Повеќе

Имате МС? Можеби ќе треба да го прилагодите вашиот дом

Ако вашите симптоми на мултипла склероза (МС) ви го отежнуваат движењето, можеби е време да направите неколку измени во вашиот…
Повеќе

Мојата уникатна дијагноза – Примарно прогресивна мултипла склероза

Живеам со примарно прогресивна мултипла склероза (ППМС) веќе осум години. Неколку години пред да ја добијам таа дијагноза, бев збунет…
Повеќе

Исхрана збогатена со риба можеби е клучот за намалување на ризикот од развивање на мултипла склероза

Јадењето риба еднаш неделно или од еднаш до три пати месечно заедно со користење дневни суплементи кои содржат рибино масло,…
Повеќе

Пушењето цигари ги зголемува релапсите кај пациентите со РРМС кои примаат интерферон бета

Истражувањата покажуваат дека пушењето цигари ја зголемува стапката на релапси кај пациентите со релапсно-реминтентна мултипла склероза (РРМС) кои се лекуваат,…
Повеќе

Релаксација и мултипла склероза

Техниките за релаксација се активности што создаваат чувство на целосен мир и смиреност. Да се ​​одвои време за релаксирање може…
Повеќе

Невообичаени симптоми кај мултипла склероза

Екстремен замор, несмасност, чудни непријатни сензации, проблеми со размислување, пореметен вид – ова се класични и чести први симптоми кај…
Повеќе

Проблеми во тек на спиењето кај лицата со мултипла склероза

Нема ништо подобро отколку да ве фати добар ноќен сон, како физички, психички така и емотивно. За жал, повеќе од…
Повеќе

Мултипла склероза и проблеми со спиењето

Луѓето со мултиплa склероза (MС) честопати имаат проблеми да имаат здрав ноќен сон, но проблемите може да не се должат…
Повеќе

6 теми за кои треба да разговорате со вашиот доктор

Кога имате мултипла склероза (МС), од исклучителна важност е добрата комуникација со стручните медицински лица (доктори, медицински сестри, фармацевти, техничари,…
Повеќе

Замор кај мултипла склероза

Заморот е еден од најчестите, вознемирувачки симптоми што гo доживуваат луѓето со мултипла склероза (МС). За некои луѓе, тоа е…
Повеќе

Депресија и мултиплa склероза

Депресијата и мултиплaта склероза (МС) често коегзистираат и можат да влијаат едната на другата. Самата болеста на МС може да…
Повеќе

Прогресивна мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) е хронична, болест што честопати предизвикува инвалидитет, a го напаѓа централниот нервен систем, составен од мозок, ‘рбетен…
Повеќе

Автоимуни болести како ризик фактори за мултипла склероза

Мултипла склероза (МС), според многу медицински истражувачи се смета за автоимуно заболување, што значи дека имунолошкиот систем на организмот ги…
Повеќе

Кој е патот до здраво долголетие

Се надевам дека насловот за овој текст ќе биде добра провокација за без здив да го проследите истото. Текстот ќе…
Повеќе

Историја на болести во семејството: Што треба да знаете?

Зошто ова го бара вашиот доктор? Сите овие прашања во врска со здравствените состојби на вашите роднини може да изгледаат…
Повеќе

Мултипла склероза низ очите на децата

Дијагностицирањето на мултипла склероза (МС) е огромна животна промена, не само за болното лице, туку и за целото негово/нејзино семејство.…
Повеќе

Совети за справување со стрес кај мултипла склероза

Имаме мултипла склероза (МС) и знаеме дека кога сме под стрес, не се чувствуваме добро. Стресот ги влошува симптомите на…
Повеќе

Совети за негувателите на лицата со мултипла склероза

Мислите дека се изморивте да живеете со хронична болест? За момент замислете како се чувствуваат луѓето кои се грижат за…
Повеќе

Сé во природата е поврзано

Едноставно, по изгледот на плодот/билката можеме да знаеме кој орган го лекува. Авокадо, модри патлиџани и круши влијаат на здравјето…
Повеќе

Подготовки за зима со мултипла склероза

Многумина од нас кои живеат со мултипла склероза (МС) можат да здивнат од летните горештини. Односот на МС со топлината…
Повеќе

26 совети како да се справите со најчестите симптоми на МС

Мултипла склероза (МС) e комплексна и разновидна состојба што може да резултира со повеќе различни симптоми, кои може, но и…
Повеќе

Јадењето на овој вид храна може да им помогне на лицата со МС во зголемување на дневната доза на витамин Д

Кај повеќето пациентите со мултипла склероза (МС) често се препишуваат витамини, или им се препорачува исхрана богата со витамини. Тоа…
Повеќе

Среќно хоби – 4 активности за позитивна промена во расположението

Сите имаме потреба од опуштање и оддалечување од реалниот живот. Наоѓањето забавно хоби што го пренасочува нашето внимание може да…
Повеќе

Когнитивните нарушувања се поголеми кај пациентите со ППМС наспроти со РРМС

Пациентите со примарно прогресивна мултипла склероза (ППМС) имаат многу поголемо влошување на сознајниот/когнитивниот процес откоку оние со релапсно-ремитентна мултипла склероза…
Повеќе

Вегетаријанство – вистински избор во 21-от век

Честопати се поставува прашањето: Дали вегетаријанската храна е исклучително здрава? Дали е тоа храната на 21-от век? Дали сета лепеза…
Повеќе

Псевдорелапс кај мултипла склероза

Класичниот рецидив (напад, релапс) на мултипла склероза е прилично директен и јасен. Или имате нов симптом – оној кој досега…
Повеќе

Дијагноза и менаџмент на примарно прогресивна мултипла склероза

Дијагнозата на примарно прогресивна мултипла склероза (ППМС) за почеток може да значи премногу. Самата состојба е комплексна и има многу…
Повеќе

Мултипла склероза и контрола на мочниот меур

Мултиплата склероза (МС) ги оштетува нервите кои испраќаат пораки до мускулите и на тој начин ја отежнува контролата врз истите.…
Повеќе

Дали постои поврзаност помеѓу мултиплa склероза и епилепсија?

Епилептичните напади се почести кај лицата кои имаат мултиплa склероза (МС) отколку кај оние кои ја немаат; се проценува дека…
Повеќе

Магнетна резонанца и дијагностика на мултипла склероза

Магнетната резонанца (анг. MRI, magnetic resonance imaging) е најчесто користена алатка која се користи за дијагностицирање на мултипла склероза (МС)…
Повеќе

Релапс кај мултипла склероза

Егзацербација, релапс, рецидив, напад: сите овие се имиња за иста работа во однос на мултипла склероза (МС). Општата дефиниција на…
Повеќе

11 работи кои никогаш не треба да ги кажувате на некој со МС

Кога доживувате нешто што вашите пријатели и семејството не го разбираат, не знаат секогаш како да постапат. Понекогаш можеби ќе…
Повеќе

Придобивки од домашни миленици во животот со мултипла склероза

Куче, мачка, чинчила, хрчак, риба, папагал, прасе, мајмун – без оглед на вашиот избор, миленичињата навистина придонесуваат да се чувствуваме…
Повеќе

ПЛАЗМАФЕРЕЗА (РАЗМЕНА НА ПЛАЗМА) ЗА МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

Плазмафереза е медицинска постапка за размена на плазма, позната и како начин да се „исчисти“ крвта. Делува слично како хемодијализа…
Повеќе

ПРИМАРНО ПРОГРЕСИВНА МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА: МИТОВИ НАСПРОТИ ФАКТИ

Примарна прогресивна мултипла склероза (ППМС) е форма на мултипла склероза која се јавува кај околу 10-15% од лицата со мултипла…
Повеќе

9 НЕВЕРОЈАТНИ ФАКТИ КОИ ПОКАЖУВААТ КАКО СЕКОЈДНЕВИЕТО ВЛИЈАЕ НА НАШИОТ МОЗОК

Човечкиот мозок е најверојатно најмистериозниот орган во нашето тело. Научниците постојано учат и истражуваат нови факти за неговата работа, но…
Повеќе

ИМУНИЗАЦИЈА (ВАКЦИНАЦИЈА)

Денес, многу лица со мултипла склероза (MС) се загрижени во врска со безбедноста на рутинските вакцини, како и имунизацијата потребна…
Повеќе

ХРАНА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЛИБИДО И ХРАНА ЗА ПЛОДНОСТ

Со векови наназад, но и до ден денешен потрагата по афродизијачки еликсири, односно волшебни стапчиња за појачување на сексуалноста не…
Повеќе

ФАРМАКОЛОШКИ ТРЕТМАН НА МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

Почнувајќи од 1993 година, пациентите со мултипла склероза (МС) имаат можност да ја лекуваат својата болест со таканаречени лекови кои…
Повеќе

Хербални суплементи

Билните додатоци доаѓаат од растенијата, но како и лековите, и тие можат да предизвикаат промени во телото. Недостатокот на докази…
Повеќе

Витамини, минерали и додатоци во исхраната (суплементи)

За да дознаете дали додатокот ќе обезбеди конкретни придобивки, неопходно е да се разбере како функционира имунолошкиот систем кај мултипла…
Повеќе

Кои витамини, минерали и суплементи се корисни за мултипла склероза

Различни видови на витамини, минерали и други додатоци (суплементи) се користат како симптоматски третман кај лицата со мултипла склероза (MС).…
Повеќе

Систематски преглед на студии потврди дека товарот од релапси кај мултипла склероза е потценет

Неодамна, на 69. годишен состанок на Американската академија за неврологија (анг. American Academy of Neurology) беше презентиран научен труд под…
Повеќе

Барање на второ мислење

Три мислења или повеќе – се подобри од две Тоа беше мојата годишна проверка во 2017 година, а мојот невролог…
Повеќе

Како клинички изолиран синдром е поврзан со мултипла склероза

Според National MS Society, клинички изолиран синдром (анг. Clinically Isolated Syndrome, CIS) се однесува на почетни случаи на појава на…
Повеќе

Пријавување на несакани реакции од лек

Пријавувањето на несакани реакции од лековите е основен метод за постмаркетиншко следење на лекот со кој се добиваат нови сознанија…
Повеќе

Безбедност на лекови (фармаковигиланца)

Според Светската здравствена организација (анг. WHO, World Health Organization), фармаковигиланца е наука и активности поврзани со откривање, проценка, разбирање и…
Повеќе

Основни информации за ЈС вирусот и мултипла склероза

Често пати постои збунетост и неинформираност за ЈС вирусот, за тоа како го добиваме, како против него, дали претставува проблем…
Повеќе

Прогресивна мултифокална леукоенцефалопатија

Прогресивна мултифокална леукоенцефалопатија (ПМЛ) е ретка, прогресивна, потенцијално фатална или сериозна инфекција на мозокот. ПМЛ може да предизвика траeн инвалидитет…
Повеќе

Зошто информираноста е многу важна кај мултипла склероза?

Многу нешта се променети во истражувањето и третманот на мултипла склероза (МС), не е се исто како пред 30-тина години.…
Повеќе

Водата – фактор за добро здравје и здрава долговечност

Вие не сте само тоа што јадете, вие сте тоа што пиете – д-р Батманхелиџ Во нормални услови (при нормална…
Повеќе

Откривање на невидливите симптоми на МС

Во светот од мултипла склероза (МС) боледуваат повеќе од 2,3 милиони лица.1 Кај оваа болест единствено е предвидлива нејзината непредвидливост.…
Повеќе

Историјат на мултипла склероза

Историјата на мултиплa склероза (МС) е детективска приказна која опфаќа повеќе од еден век. Еволуцијата на дијагностиката, третманот и негата…
Повеќе

4 потенцијални причини за појава на мултипла склероза

Често се прашуваме која е причината или причините за појава на мултипла склероза. Но, и покрај големиот напредок во разбирањето…
Повеќе

Значителен број на релапси како последица на мултипла склероза не се пријавуваат, кои се причините?

Ова не е изненадување за нас, а верувам ниту за вас. Пациент со мултипла склероза (МС), не секогаш кога има…
Повеќе

Дали мултипла склероза влијае на плодноста и бременоста?

Кај жените, мултиплата склероза (МС) често се дијагностицира во периодот околу 20-тата година, така што плодноста и бременоста се жешки…
Повеќе

Хипербарна кислородна терапија – природен лек во третман на различни болести

За нормално функционирање на ткивата потребен им е кислород. При повреда на ткивото потребата од кислород е уште поголема, па…
Повеќе

Како да останете безбедни и кога патувате

Најдобар начин да уживате во вашето патување е да ги избегнете честите предизвикувачи на симптоми поврзани со мултипла склероза (МС).…
Повеќе

Каде и да патувате подгответе се целосно/темелно

Паметна идеја е да бидете подготвени во случај да добиете релапс – влошување на веќе постоечките симптоми или појава на…
Повеќе

Кога патувате, земете ги потребните лекови за мултипла склероза со вас

Првото нешто што треба да направите е да бидете сигурни дека можете безбедно да патувате со вашите лекови. Некои лекови…
Повеќе

Како да патувате безбедно кога имате мултипла склероза

Мултиплата склероза (МС) не мора да ве спречи од задоволството да го видите светот. Овие совети ќе ви покажат како…
Повеќе

Пациентите со мултипла склероза заслужуваат најдобра грижа

Како пациенти, ние заслужуваме најдобра грижа за нашата мултипла склероза (МС) и не треба да прифаќаме ништо помалку. Имав многу…
Повеќе

5 трикови со храна за лица со мултипла склероза

За луѓето кои живеат со мултипла склероза (МС) здравата исхрана е значаен дел од зачувувањето на здравјето заедно со вежбањето…
Повеќе

Благодарение на мултиплата склероза, патувањата бараат планирање

Кога сме помлади, разбирливо е да сме горделиви на нашата прекумерна спонтаност и  способност неправедно ги потценуваме оние кои ги…
Повеќе

Скала за проценка на степенот на инвалидитет

Скала за проценка на степенот на инвалидитет (анг. EDSS, Expanded Disability Status Scale) е метод на квантитативна проценка на инвалидитетот…
Повеќе

Високи нивоа на липиди во крвта може да ги влошат симптомите на мултипла склероза кај обезни

Кај лицата со мултипла склероза кои имаат прекумерна телесна тежина или се обезни, и имаат покачени нивоа на липиди во…
Повеќе

Неодамнешните студии покажаа дека бројот на жените е можеби четири пати повисок од мажите

Инциденцата на новодијагностицирани жени можеби е за четири пати повисока од кај мажите Како хронична воспалителна болест, мултиплата склероза влијае…
Повеќе

Дали на мажите и на жените треба да им се препишуваат различни лекови?

Постојат голем број биолошки разлики меѓу половите кои влијаат на апсорпцијата на лекови. На пример, просечен маж тежи 78 килограми,…
Повеќе

Мултипла склероза и семејството

Мултипла склероза и семејството Доживотна болест како што е МС е приказна поинаква од другите. Дијагнозата МС влијае на целото…
Повеќе

Митови и заблуди за МС

Митови и заблуди за МС 1. „Нема ефикасна терапија за МС“ Иако, моментално нема лек за мултиплa склероза, постојат ефикасни…
Повеќе

Лекување на мултипла склероза

Почнувајќи од 1993 година, пациентите со мултипла склероза (МС) имаат можност да ја лекуваат својата болест со таканаречени лекови кои ја модифицираат…
Повеќе

Како да водите поквалитетен живот со мултипла склероза

Што е потребно за релативно задоволство во текот на една хронична болест? Најуспешни во тоа се пациентите што се активно…
Повеќе

Симптоми на мултипла склероза

Мултипла склероза (МС) често се споредува со ненајавен гостин што доаѓа кај вас дома сосе багаж и никогаш не си…
Повеќе

Причини за мултипла склероза

Мултиплата склероза (МС) е откриена пред еден и пол век и, иако е направен голем напредок во многуте истражувања, вистинскиот…
Повеќе

Епидемиологија на мултипла склероза

Се проценува дека во светот повеќе од 2,8 милиони лица живеат со мултипла склероза (МС). Кај нас досега се регистрирани…
Повеќе