Активности на здружението

Планирани активности

Својата мисија Здружението ќе се стреми да ја оствари преку организација на активности за:

  • промоција на јавното здравство,
  • подигање на јавната свест за мултипла склерозата,
  • следење на европските и меѓународните стандарди во областа на здравството,
  • информирање на целната група со начинот на функционирање на здравствените институции во државата, ЕУ и светот,
  • информирање по однос на правата од работните односи, образование, здравствено, социјално, пензиско и инвалидско осигурување и др.,
  • едукација на јавноста и на лицата со МС и нивните семејства,
  • воспоставување редовна комуникација со пациентите, лекарите, здравствените институции, фармацевтските компании и други релевантни чинители,
  • грижа за пациентите и нивните семејства, роднини и пријатели,
  • промовирање, учество и придонес во реформите во сите сфери на општествениот, здравствен и социјален систем,
  • иницирање и зајакнување на соработка со домашни и странски организации и институции кои имаат исти или слични цели и задачи.

Минати активности

Трета година по ред АВИЦЕНА ЖЕНСКА ТРКА во поддршка на жените со мултипла склероза (МС)

Трета година по ред АВИЦЕНА ЖЕНСКА ТРКА во соработка со Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла…
Read More

Национални денови на МС 2023 – Едукативен интерактивен настан за идните доктори

Неодамна, во Амфитеатарот на Деканатот на Мадицински факултет по повод Националните денови на МС, Националното здружение за помош и поддршка…
Read More

Петта година по ред Септември – месец на подигнување на свеста за мултипла склероза

Имаме причина за радост, одбележавме јубилеј пет години кампањата за подигнивање на јавната свест за МС во златниот месец на…
Read More

Светски ден на МС 2023 година

Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза го одбележа Светскиот ден на мултипла склероза 2023 во Скопје.…
Read More

Женска трка 2023 во поддршка на жените со МС

И оваа година Женска трка во соработка со Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза, даде придонес…
Read More

НАЦИОНАЛНИ ДЕНОВИ НА МС 2022  

Традиционално, во октомври, Националното здружение за помош и поддршка на мултипла склероза со најразлични настани и активности ги одбележува Националните…
Read More

Светски ден на мултипла склероза, кампања 2022 година

На 30. мај 2022 година, во организација на Националното Здружение за МС, под мотото MS Connections – МС поврзување се одбележа…
Read More

Женска трка во поддршка на жените со мултипла склероза

Оваа година Женска трка во соработка со Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза, даде придонес во…
Read More

Светски ден на мултипла склероза 2021 – глобален извештај

Националното здружение за МС ви го споделува глобалниот извештај за одбележувањето на Светскиот ден на мултипла склероза 2021 г. (30.…
Read More

НАЦИОНАЛНИ ДЕНОВИ НА МС 2020 – „Душата мисли во слики“

Скопје, 19. октомври 2020 година Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза информира дека во овој…
Read More

Светски ден на мултипла склероза 2020 г.

Скопје, 30. мај 2020 година Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза се вклучи и оваа година…
Read More

Национални денови на МС 2019

Скопје, 18. ноември 2019 година Месец октомври за Националното здружение за помош и поддршка на мултипла склероза беше многу значаен…
Read More

Разбирајќи ја, живееме полесно со неа (мултипла склероза)

Скопје, 17.10.2019 година Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза информира дека на 17. октомври 2019…
Read More

Септември – месец на подигнување на свеста за мултипла склероза

Скопје, 15. октомври 2019 година „Доколку сакате нешто да постигнете ќе најдете начин, во спротивно ќе најдете оправдување” Среќни сме…
Read More

Одбележан Светскиот ден на мултипла склероза

Скопје, 30. мај 2019 година Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза го одбележа Светскиот ден на…
Read More

Националното здружение учествуваше на Скопски маратон под мотото „Трчај за МС“

Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза со помош и поддршка на Македонската Медицинска Студентска Асоцијација…
Read More

Направи Донација

Придонеси кон подобра и поефикасна работа на здружението.

Приклучи се

Стани член на националното здружение.

База на знаење

Најди ги информациите кои ти требаат.

Корисни Документи

Најди ги потребните документи.