МС и Ковид-19

Коронавирусот и МС – актуелни глобални совети

Нови совети за лицата со МС – ажурирани на 13 октомври 2021 година Последно ажурирање: 3 ноември 2021 година Содржина…
Повеќе

Според германско истражување МС не го зголемува ризикот од сериозно заболување со COVID – 19

Според резултатите од истражување спроведено на повеќе од 150.000 хоспитализирани лица во Германија, лицата со мултипла склероза (МС) не се…
Повеќе

Како лицата со МС реагираат на вакцинација против COVID-19?

Што дознаваме од истражувањата? Како терапијата за модифицирање на болеста (DMT) влијае на имунолошкиот одговор на организмот на вакцините против…
Повеќе

Сè што треба да знаете за вакцините против COVID-19 и мултипла склероза

Дали треба да се вакцинирате ако имате мултипла склероза? Експертите ги разоткриваат вообичаените митови и ги презентираат потребните факти. Епидемиолозите…
Повеќе

Препораки за вакцинација против COVID-19 кај лица со мултиплa склероза

На 2. декември 2020 година  во Велика Британија се одобри првата вакцина против инфекција со COVID-19 на Pfizer-BioNTech, а програмата…
Повеќе

8 совети како да водите грижа за себе на есен во услови на карантин

Голем број луѓе ја сакаат есента, а разбирливо е и зошто. Мирисот на печена тиква и топол напиток од јаболко,…
Повеќе

Објавен водич за справување со невролошки заболувања во услови на COVID-19 пандемија

Скопје, 12. август 2020 г.  Неодамна, во организација на ЈЗУ Универзитетската клиника за неврологија, Скопје излезе првиот Водич за справување…
Повеќе

Ажурирани меѓународните препораки за МС и COVID

Multiple Sclerosis International Federation штотуку ги ажурираше своите меѓународни препораки за мултипла склероза и COVID-19. СОВЕТИ ПО ОДНОС НА ТЕРАПИИТЕ…
Повеќе

COVID-19 кај пациент со мултипла склероза на третман со ocrelizumab

Скопје, 18. април 2020 година Неодамна во медицинскиот часопис Multiple Sclerosis and Related Disorders беше објавена публикација со наслов „COVID-19 in…
Повеќе

Имате мултипла склероза? Еве зошто коронавирусот e особено опасен за вас

Лековите кои ја стопираат прогресијата на мултиплата склероза можат значително да влијаат на индивидуалните компоненти на имунолошкиот систем и да…
Повеќе

Регистар на пациенти со МС заболени со COVID-19

Неодамна, Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) и National Multiple Sclerosis Society имплементираа и пуштија во фукнција нов регистар за прибирање на податоци…
Повеќе

Допис до здравствените организации

Скопје, 02 април 2020 година Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза – Национално здружение за…
Повеќе

Совети за лицата со мултипла склероза поврзани со COVID-19

Коронавирусот (SARS-CoV-2) е вирус кој предизвикува COVID-19, нова болест која ги зафаќа белите дробови и дишните патишта. Новиот коронавирус за…
Повеќе

Информација во врска со корона вирусот

Скопје, 16 март 2020 година Вашето здравје и благосостојба ни се секогаш на прво место, затоа внимателно го следиме ширењето…
Повеќе

Што треба да знаете за коронавирусот (COVID-19)

Што значи коронавирус COVID-19 за луѓето кои живеат со мултипла склероза? Многу лекови кои ја модифицираат болеста (анг. disease modifying…
Повеќе