Информација во врска со корона вирусот

Информација во врска со корона вирусот

Скопје, 16 март 2020 година

Вашето здравје и благосостојба ни се секогаш на прво место, затоа внимателно го следиме ширењето на коронавирусот (COVID-19).

Почитувајќи ги заклучоците, мерките и препораките на Владата и Министерството за здравство во однос на појавата и ширењето на корона вирусот, Националнот здружение за МС ги откажа, одложи и презакажа дел од планираните активности. Сметаме дека ова е неопходен чекор за да се заштитиме ние, лицата со мултипла склероза, како и целото опшетство. На тој начин ги поддржуваме нашите локални власти во спречувањето на ширењето на COVID-19.

Будно ја следиме ситуацијата и ќе споделуваме нови известувања штом истите станат достапни.

Сакаме да ве уверам дека работата на Националното здружение за МС нема да запре. Ние сме тука за лицата со МС и нивните семејства. Нашите членови ќе продолжат да работат за да ви дадат информации, ресурси и поддршка потребни за да се справите со вашата состојба. Ќе продолжиме да се залагаме за лицата со МС со цел остварување на нашите цели. Воедно Ве охрабруваме да ги користите дигиталните алатки и ресурси кои ви се достапни, како на пример:

  • Посетете ја веб страницата на Министерството за здравство, за да пристапите до корисни информации, прес конференции итн.
  • Посетете јавеб страницата coronavirus resource page за најновите ажурирања, вклучително и упатства за третман за модифицирање на болести и посебни размислувања за луѓето кои живеат со МС, што да направите доколку имате симптоми и совети за да се заштитите себе си и оние околу вас,
  • Проследете го Listen to Jon Strum’s Real Talk MS podcast за да дознаете за коронавирус и МС и што треба да знаат луѓето засегнати од МС,
  • Ако живеете со МС и ви е потребна помош, ве молиме контактирајте со MS Navigator.

Ви благодариме за разбирањето. Воедно, знаеме дека неизвесноста околу оваа ситуација може да биде вознемирувачка, но никој со МС не мора да се соочи сам. Ние сме во тоа заедно. Ние навистина заедно сме посилни.

ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ Е ЗАЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ. ОД НАС ЗАВИСИ.

Со почит,

Национално здружение за МС